
Förra veckan var jag bjuden till Norrvikens trädgårdar, det var över 30 år sedan jag var här sist. Jag hade med mig en bild på min syster Moa och mig sittade något monument och det första jag gjorde var att titta efter detta när jag gick genom trädgården. Såg det nästan direkt, i öppningen mot havet står Fiskgjusemonumentet. Ett äreminne över Rudolf Abelins far och farbröder.
Rudolf var mannen som skapade trädgården i början av 1900-talet. Han delade in trädgården i olika delar, som till exempel japanska trädgården, barockträdgården och vattenträdgården. Så är det även idag. När jag läser på lite om honom står det att han hade tankar på att skapa en naturnära annorlunda kyrkogård, en plats för tröst och ro, bäcksorl och fågelsång, så himla fint. Han hann aldrig bygga ett kapell men hans grav ligger på den plats i trädgården precis där han önskade i Minnenas dal. En dag när inte vädret bjuder på kallt regn ska jag åka tillbaka och utforska hela trädgården.
Vi blev väl mottagna och fick god frukost innan vi hade en workshop och skapade vackra jularrangemang. Jag är kass på att piffa utomhus inför jul och har alltid en ambition med kransar, lyktor och blommor som alltid bortprioriteras, det står istället en vissen sommarblomma på trappan tills nästa vår. Men det här gav mersmak.
Fler inlägg om vårt besök kan man hitta hos bland annat Riazzoli där jag lånade bilden, men även hos Sriwanna, Addsimplicity.
Efter workshopen åt vi fantastisk fin och god mat och fick sen gå husesyn. Norrvikens trägårdar har två hotellrum och de är i stort sett bröllop varje helg och rummen är uppbokade i år innan.
Innan vi åkte hem skapade vi julgodis, som var enkelt att laga. Bland annat denna Chokladnougat med smak av havssalt. Det behövs 100g honung, 150g mörk choklad, 100g nötter och mandlar, 1/2msk havssalt, 1msk rapsolja. Börja med att rosta grovhackade nötter och mandlar. Tillsätt lite olja och havssalt under rostningen. Smält chokladen och honung över ett vattenbad. Tillsätt lite avsvalnande nötter och mandlar. Rör ihop och fyll i en form med bakplåtspapper. Låt svalna i rumstemperatur. Skär i bitar och strö lite havssalt ovanpå bitarna.
På återseende Norrviken! Tips är att imorgon och på söndag är det Upplevelsernas jul här mellan 12-16. Sagovandringar, ponnyridning, dans kring granen, luciatåg och besök av tomten. Maxad julstämning var det här!